Een woord van de expert: kwaliteitscontrole bij Fresh & Saucy Foods

Een woord van de expert: kwaliteitscontrole bij Fresh & Saucy Foods

Kwaliteitscontrole is een belangrijke stap in de productie in de hele agrovoedingssector. Het bepaalt de aanvaarding, afkeuring of aanpassing van het product volgens de voedselveiligheids- en hygiënespecificaties en in dit geval de FAVV in België. Kwaliteitscontrole is een functie met een hoge verantwoordelijkheid binnen Fresh & Saucy Foods, uitgevoerd door Els Wulleman, Manager Kwaliteitscontrole. Ze legt ons vandaag uit hoe dit wordt bereikt door de productie van sauzen, bijgerechten en salades die in ons bedrijf worden bereid.

Kwaliteitscontrole vindt plaats op verschillende niveaus en elke stap vereist specifieke tests. Om de volgende zaken te controleren, controleren we de kwaliteit:

  • De goederen
  • Afgewerkte producten
  • De productieomgeving
  • Hygiëne van personeel en infrastructuur

Kwaliteit van goederen en productie-ingrediënten

Elk van onze leveranciers heeft een beoordeling van A tot C die overeenkomt met de kwaliteit van hun goederen. Dit wordt door ons verleend na nauwkeurige microbiologische tests. De A-beoordeling is de beste en is een bewijs van de hoge kwaliteit van het product. Daarnaast worden goederen met een B of C voor elke ontvangen partij gecontroleerd. De temperatuur van de goederen wordt gecontroleerd bij aankomst van de goederen, voor alle leveranciers, ongeacht hun rating.

De grondstoffen die we voornamelijk gebruiken bij de productie van sauzen zijn olie, eieren en kruiden. Olie en kruiden zijn zeer stabiele ingrediënten die niet vaak moeten worden gecontroleerd, in tegenstelling tot eieren waarvoor een risico op salmonellabesmetting bestaat. Deze worden daarom microbiologisch getest voor elke ontvangen batch en krijgen voor gebruik een conformiteitscertificaat.

 

Controle van het productieproces en afgewerkte producten

Het productieproces wordt meerdere keren per dag door onze manager gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alle regels ten gunste van de kwaliteit van de producten worden gerespecteerd. Aan het einde van de productie worden de afgewerkte producten in twee fasen getest:

  1. PH-test: dit moet binnen het bereik van waarden liggen. Anders wordt het aangepast met behulp van additieven.
  2. Smaaktest: De kwaliteitsmanager test de smaak van de saus om er zeker van te zijn dat deze correct wordt geproduceerd.

De saus wordt vervolgens 24 uur met rust gelaten, waarna een nieuwe pH-test wordt uitgevoerd en tests met betrekking tot de stabiliteit, viscositeit, dichtheid en kleur van de saus. Vervolgens worden microbiologische tests uitgevoerd op een monster om te controleren of de kwaliteit en het productieproces kloppen. Als alles gevalideerd is, kan het product bij de klant worden afgeleverd.

Op verzoek van de klant kunnen ook andere testen worden uitgevoerd, zoals voedingswaardetesten of allergene testen.

 

De productieomgeving moet gezond zijn en voldoen aan alle AFSCA-normen

De productieomgeving wordt twee keer per dag gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alle veiligheids- en hygiënevoorschriften en de elementen ten gunste van kwaliteit worden gerespecteerd. Evenzo worden de uniformen en de goede hygiëne van het personeel met dezelfde frequentie gecontroleerd.

Het water wordt twee keer per jaar gecontroleerd.

Bij Fresh & Saucy Foods zijn er honderden recepten voor sauzen en tientallen salade-toppings die we produceren onder de meest rigoureuze controle. Wilt u meer informatie over onze producten? Ontdek hier ons volledige assortiment in onze sauzencatalogus!

Meer informatie ? Vragen over onze dienstverlening? Neem contact op met de klantenservice via orders@freshsaucyfoods.be