Het era van zonder “E”: verlangen naar gezond eten of gewoon een trend? Hoe zit het met het gebruik ervan bij de productie van sauzen?

Het era van zonder “E”: verlangen naar gezond eten of gewoon een trend? Hoe zit het met het gebruik ervan bij de productie van sauzen?

Geen toevoegingen, geen toegevoegde suikers, geen lactose, geen GGO’s … We leven in een tijdperk waarin “zonder” gewaardeerd en geprefereerd wordt door consumenten en “E” -vrij is geen uitzondering! Deze trend getuigt van het bewustzijn van een consument die op zoek is naar het natuurlijke, maar vooral naar het vermijden van kankerverwekkende stoffen of stoffen die hun metabolisme verstoren. Wat betekent E en hoe wordt het gebruikt bij de industriële productie van sauzen?

De E: afkortingen van levensmiddelenadditieven

De E is de afkorting die wordt gebruikt om levensmiddelenadditieven te beschrijven die in de samenstelling van consumentenproducten zijn verwerkt om specifieke technologische functies te vervullen. Deze vertegenwoordigen verschillende categorieën met verschillende functies: kleurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, textuurmiddelen, smaakversterkers, geleermiddelen, verdikkingsmiddelen en zoetstoffen.

  • kleurstoffen geven het product een aantrekkelijke kleur (van E100 tot E199)
  • conserveermiddelen (E200 tot E299) behouden de levensduur van het product door de verspreiding van schimmels te vertragen
  • antioxidanten (E300) voorkomen dat voedsel bruin wordt
  • textuurmiddelen (E400) worden gebruikt om een ​​bepaalde textuur aan het materiaal te geven
  • smaakversterkers (E600) versterken de smaak van een product
  • emulgatoren voorkomen dat een oplossing zich scheidt
  • stabilisatoren helpen de chemische stabiliteit van voedsel te behouden
  • geleer- en verdikkingsmiddelen maken het mogelijk de mengsels te verdikken
  • zoetstoffen maken voedingsmiddelen zoeter

Antioxidanten, stabilisatoren en conserveermiddelen: additieven die mogelijk worden toegevoegd bij de productie van sauzen.

Om de fysisch-chemische toestand van sauzen te behouden en in stand te houden, zijn bepaalde levensmiddelenadditieven nodig, zoals antioxidanten, stabilisatoren en conserveermiddelen.

Ten eerste zijn antioxidanten moleculen die de oxidatie van de saus voorkomen om het smakelijke uiterlijk en bepaalde voedings- en organoleptische eigenschappen te behouden. Dit additief maakt het ook mogelijk om bepaalde smaak- en reukkwaliteiten van de saus te behouden, bijvoorbeeld door deze minder ranzig te maken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in mayonaise om zijn zoete en niet-scherpe smaak te behouden.

Ten tweede zullen stabilisatoren worden gebruikt om de fysisch-chemische toestand te behouden, de niet-mengbare fasen van de ingrediënten te stabiliseren en de stabiliteit van het voedsel bij temperatuurschommelingen te verhogen.

Ten slotte zijn conserveermiddelen de categorie van additieven waarmee voedsel langer houdbaar is. Er zijn vier categorieën: sulfaten, nitrieten en nitraten, ascorbinezuur en benzoëzuur. Dit laatste wordt gebruikt als additief in sauzen. Zijn rol ? Het is antibacterieel en schimmelwerend. In sauzen helpt het de proliferatie van bacteriën en schimmels tegen te gaan, bijvoorbeeld wanneer de koudeketen tijdens gebruik wordt verbroken.

Additieven in ingrediënten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid?

Wetenschappelijke studies erkennen dat bepaalde levensmiddelenadditieven een gevaar voor de gezondheid vormen. Veel handleidingen en mobiele applicaties vermelden deze met hun mate van gevaarlijkheid, maar wat is het eigenlijk? Sommige additieven kunnen gevaarlijk zijn na een bepaald consumptieniveau. In dit opzicht is het op Europees niveau de EFSA die de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) en de schattingen van aanvaardbare menselijke blootstelling via de voeding vaststelt na bestudering van de ingrediënten en hun biologische en chemische eigenschappen. Wanneer twijfel aanhoudt of alle effecten niet bekend zijn, stelt het veiligheidsmarges vast waarin de risico’s merkbaar zijn.

Aan de andere kant vereist de Europese voedselveiligheidswetgeving dat producenten de naam en functie van de additieven die bij de vervaardiging van hun producten worden gebruikt, vermelden door de E te vermelden, gevolgd door het toegewezen nummer. Onder dezelfde wet moeten additieven ook worden goedgekeurd door de Europese Commissie voordat ze door de producent worden gebruikt. Het is ook de EFSA die de risico’s van deze additieven beoordeelt volgens de criteria van de aard en dosering van de component en een autorisatie indient die de veiligheid van de stof bij voedselconsumptie bewijst. Deze regels worden verplicht gerespecteerd en gecontroleerd binnen de agrovoedingssector.

Ons sausaanbod is aangepast

Bij Fresh & Saucy Foods gebruiken we voedseladditieven in overeenstemming met Europese en buitenlandse wetten – voor de landen waarnaar we exporteren. Ons aanbod blijft echter aanpasbaar volgens de wensen van de klant: onze sauzen kunnen natuurlijk zijn of meer toevoegingen bevatten. Afhankelijk van het land van uitvoer kunnen er ook bepaalde toevoegingen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld stabilisatoren, waardoor sauzen hun chemische eigenschappen behouden ondanks hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor conserveringsmiddelen die de “houdbaarheid” van uw producten verlengen. In die zin kan onze kwaliteitsafdeling u informeren en adviseren! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Wilt u meer weten over onze producten? Download onze brochure.
Neem contact met ons op via orders@freshsaucyfoods.be of quality@freshsaucyfoods.be