De saus: zijn geschiedenis, zijn rijkdom!

De saus: zijn geschiedenis, een oud erfgoed!

Stel je voor dat je in Rome bent in het jaar 200 voor Christus, in je toga, gekleed in wit of rood, zittend aan tafel voor je hoofdgerecht, de prima mensa en deze op liquamen gebaseerde saus die dan wijdverspreid is in alle huizen, alle kaste gecombineerd. Is zijn oorsprong zo ver weg? Nou ja! Vandaag dompelt Fresh & Saucy Foods je onder in zijn geschiedenis en zijn wortels, vol geheimen en rijkdom!

Van het Romeinse rijk tot nu: meer dan 20 eeuwen bestaan.

De eerste sauzen dateren uit ongeveer 200 voor Christus in het midden van de Romeinse oudheid. De saus die dan wordt gebruikt is garum, een typische Romeinse saus gemaakt van gefermenteerde vis (ansjovis, sardines, etc.) en op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, kardemom, koriander, honing en geurige bloemen. Het wordt gebruikt bij het maken van “primae mensai”, de hoofdgerechten die bestaan ​​uit gevogelte, gekookt vlees of andere soorten vlees. Volgens bepaalde historische geschriften werd dit gebruikt om de smaak te maskeren van voedsel waarvan de versheid twijfelachtig was, maar in bepaalde kringen ook gemakkelijker om de verscheidenheid aan dan dure specerijen te tonen die werden gebruikt voor de vervaardiging ervan. Apicius, een kok in die tijd, schreef zelfs dat zijn recepten zoveel kruiden bevatten dat het voor gasten onmogelijk was om de ingrediënten erin te raden. Bovendien werd er vaak honing aan toegevoegd, waardoor we zoete en zoute sauzen kregen die nog moeilijker te ontcijferen waren!

De sauzen die in de eeuwen daarna werden gebruikt, leken sterk op garum. In de 14e eeuw vinden we in de geschriften van Taillevent, een vooraanstaande Franse gastronomische kok, recepten op basis van pap, maar deze keer op vlees en diverse soorten gevogelte! Het was later in de 17e eeuw dat we de eerste sauzen zagen verschijnen gemaakt van eieren, crèmes en boter. In de volgende drie eeuwen zijn er vele uitvindingen gedaan, zoals bechamel, ketchup, hollandaisesaus en Spaanse saus in de 18e eeuw, mosterd en mayonaise in de 19e eeuw, saladedressings, barbecuesaus in de 20e eeuw en honderden meer in de 21e eeuw!

De 5 Grote Sauzen, het Franse gastronomische erfgoed aan de basis van eigentijdse sauzen!

De 5 grote sauzen staan ​​voor de sauzen die elke kok moet beheersen en die de basis vormen van de meeste sauzen die we tegenwoordig kennen! Deze technieken werden in de 18e eeuw geïntroduceerd door de vader van de Franse keuken, Antonin Careme, door middel van een methodologie die kookprincipes samenbrengt die het mogelijk maken om een ​​oneindig aantal sauzen te koken op basis van de kennis van deze 5 sauzen:

 • Bechamelsaus: Volgens een van de 4 versies van het verhaal is bechamelsaus uitgevonden door een van de chef-koks van Catherine de Medici, een koningin van Italiaanse afkomst die toen getrouwd was met koning Hendrik. Deze versie wordt bevestigd door Antonin Careme die het talent van de Italiaanse chef-koks van de koningin erkent. Bechamel is tijdloos zelfs na meer dan 4 eeuwen te bestaan!
 • Fluweelzachte saus (blond): is een saus op basis van vis-, kalfs- of gevogeltepap, kruiden en witte roux, een bindmiddel dat veel wordt gebruikt bij de bereiding van sauzen.
 • Bruine saus, demi-glace of Spaanse saus: deze saus is niet Spaans zoals de naam doet vermoeden, maar Frans. Deze naam is gegeven vanwege de bruine kleur die verwijst naar zuiderlingen in Spanje.
 • Hollandaisesaus (boter): Hollandaisesaus, gemaakt van boter en eiwit dat als bindmiddel werd gebruikt, werd volgens een versie van de geschiedenis door de Hugenoten uit Holland geïmporteerd. Deze saus gaat heerlijk samen met vis en eieren. Dit is de basis van de bearnaisesaus die we tegenwoordig kennen.
 • Tomatensaus (rood): Een tomatensaus die erg lijkt op de saus die wordt gebruikt in Italiaanse pasta, de eerste vruchten van ketchupsauzen die we tegenwoordig kennen.

 

En de Belgische sauzen?

Belgische sauzen zijn wereldberoemd en toch werden ze pas in de 20ste eeuw echt gemeengoed! De frietjes, die vervolgens met een beetje zout werden geserveerd, gingen vanaf de jaren 1910 vergezeld van heerlijke zeer Belgische sauzen! Fresh & Saucy Foods is een van de producenten die de eerste sausrecepten heeft geërfd! Geen toeval dat ze wereldwijd gewaardeerd worden …

Onder de sauzen die in België worden geproduceerd, zijn de favorieten van de Belgen die je in frituren vindt:

 • Looksaus
 • Andalous
 • Américaine
 • Burger
 • Brazil
 • Cocktail
 • Curry ketchup
 • Curry mayonaise
 • Ketchup
 • Mammouth
 • Mayonaise
 • Pepersaus
 • Samouraï
 • Tartaar

Deze paar sauzen zijn slechts een kleine greep uit wat er in België bestaat! En bij Fresh & Saucy Foods tientallen andere voor private labels, distributeurs en exporteurs. In onze sauzencatalogus vindt u ons volledige assortiment!

Meer informatie ? Vragen over onze dienstverlening? Neem contact op met de klantenservice via orders@freshsaucyfoods.be